Prevederile legale cu privire la modul de functionare a instalatiilor ce asigura alimentarea cu gaze naturale sunt incluse in Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei sau ANRE nr. 5 din 2009, privind aprobarea normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. In acest document apare si obligativitatea montarii detectoarelor de gaze in cazul instalatiilor interioare de gaze, prevedere care a fost reluata ulterior in Ordinul ANRE nr. 179/2015, care a intrat in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016.
Este obligatoriu montarea unui detector de gaz?
Astfel, detectoarele de gaze sunt obligatorii in apartamentele si spatiile interioare in care exista o centrala termica, un aragaz sau orice alt dispozitiv conectat la reteaua de gaze naturale si daca aceste spatii au montate geamuri termopan. Conform normelor legale in vigoare, persoanele care folosesc aparate conectate la instalatia de gaze au obligatia sa monteze detectoare de gaze in functie de anumite situatii. Conform prevederilor legale, trebuie montate detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, in cazul in care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 milimetri sau sunt de constructie speciala, asa cum este cazul ferestrelor de termopan sau al celor securizate. Sunt excluse de la obligativitatea montarii senzorului de gaze persoanele care au pastrat tamplaria din lemn a geamurilor.
Regulile pentru functionarea in siguranta a instalatiilor care asigura alimentarea cu gaze sunt urmatoarele:
- volumul interior al incaperilor trebuie sa fie de 18 mc, cu exceptia bucatariilor si bailor, care trebuie sa aiba un volum interior de 7.5 mc
- acestea trebuie sa asigure ventilarea si evacuarea gazelor de ardere in exterior; astfel ca ferestrele sunt obligatorii pentru toate incaperile in care exista aparate consumatoare de gaze – ferestrele trebuie sa aiba 0.03 mp pentru fiecare mp al incaperii (pentru constructiile din beton armat) si 0.05 mp pentru fiecare mc de volum net al incaperii
Totusi, este important de mentionat ca in Ordinul ANRE este specificat faptul ca montarea detectorului de gaze este obligatorie doar in cazul in care persoanele autorizate sa efectueze revizia tehnica sau sa verifice periodic instalatia de gaze constata ca nu au fost indeplinite conditiile tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiei de gaze.
Cum trebuie montat si cum functioneaza detectorul de gaze?
Montarea senzorului de gaze trebuie sa fie realizata doar de un operator economic sau o firma autorizat ANRE. Detectorul de gaze trebuie sa fie montat in incaperea in care functioneaza aragazul si centrala termica si trebuie sa fie racordat la o sursa de energie electrica. Atunci cand au loc scapari de gaze, senzorul va emite zgomote puternice si va actiona o electrovalva care va opri automat alimentarea cu gaze. In acest fel este redus riscul de producere a unui incident. Dupa ce a fost verificata si remediata situatia care a produs scurgerea de gaze, electrovalva trebuie repornit manual, pentru a fi reluata alimentarea cu gaze. Totodata, detectoarele de gaze trebuie sa fie inlocuite inainte de data-limita de utilizare a acestora. De obicei, durata de functionare a unui senzor de gaze este de cinci pana la sapte ani.
Termenul pentru montarea detectorului de gaze, costuri si posibile sanctiuni
Nu exista un termen-limita pentru montarea senzorului automat de gaze. Totusi, avand in vedere ca trebuie efectuate verificari periodice ale instalatiilor de gaze la fiecare doi ani, acest lucru poate sa reprezinte o modalitate de constrangere pentru persoanele care se afla in situatiile prevazute de Ordinul ANRE, referitoare la obligativitatea montarii detectorului de gaze.
Costuri
Costurile instalarii si achizitionarii detectorului de gaze sunt suportate de proprietarii locuintelor. Pretul unui senzor de gaze poate varia intre 100 si 200 de lei, caruia i se adauga costurile pentru montarea detectorului de gaze obligatoriu, in functie de firma aleasa. In cazul in care este achizitionat un pachet pentru montarea detectoarelor de gaze intr-un bloc intreg, clientii pot sa obtina tarife mai avantajoase de la firma specializata, sub pretul de 400 de lei.
Sanctiuni
Conform prevederilor legale, persoanele care nu respecta normele tehnice emise de ANRE pot primi o amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei. Asadar, persoanele care nu monteaza detectoare de gaze in incaperile care au geamuri termopan pot fi sanctionate de autoritati.
Montarea detectoarelor de gaze este obligatorie pentru persoanele care nu indeplinesc regulile pentru functionarea in siguranta a instalatiei de alimentare cu gaze. In cazul in care nu se iau masurile necesare pentru remedierea acestor situatii, sanctiunile pot consta in amenzi sau in intreruperea alimentarii cu gaze.