General Tehnic

Antreprenorii trebuie sa profite de pe urma tuturor materiilor prime de care dispun pentru a asigura integritatea si stabilitatea afacerii pe timp de criza, fie ea de ordin financiar sau energetic.

Lucruri nestiute despre instalatiile de biogaz

Pe langa faptul ca rezolva problema unor deseuri, instalatiile de biogaz genereaza caldura, electricitate si aduc fermierilor venituri suplimentare. De asemenea, in urma procesului de fermentare a deseurile se produc ingrasaminte bio eficiente si sigure. Cu toate acestea, multi antreprenori se arata reticenti.

Daca inca n-ati decis daca se merita de investit intr-o centrala pe biogaz, iata cateva adevaruri despre care vorbesc specialistii din domeniu.

Aproape toate materiile organice pot fi fermentate pentru a obtine biogaz

In calitate de materii prime pentru producerea biogazului pot servi diferite deseuri organice: balega de vaca sau porc, dejectii de la pasari, deseuri de la abatoare, iarba, paie, namol de canalizare, borhot, porumb, borhot de bere, sorg, resturi de grasimi, produse expirate etc. In functie de tipul materiei prime depinde cantitatea de biogaz ce se va obtine. De exemplu, dintr-o tona de balega de vite se obtin aproximativ 50-65 metri cubi de biogaz, din diverse plante energetice – 100-500 metri cubi, iar dintr-o tona de siloz de porumb circa 230 metri cubi.

Avantaje pentru intreprinderile mici si mari

Producerea energiei pe baza de biogaz poate fi profitabila atat pentru companiile agricole mari, dar si pentru fermierii individuali. O ferma cu 120 capete de bovine si 400 capete de porci va asigura necesarul de deseuri pentru buna functionare a statiei.Nu ocupa mult spatiu intrucat centrala este compusa din constructii modulare de marimi rezonabile. Instalatiile mici de pe langa ferme prelucreaza atat deseurile animaliere, cat si cele vegetale, sunt simple in exploatare, iar investitiile se recupereaza in 5-7 ani.

Ingrasamintele rezultate in urma obtinerii biogazului sunt mai bune decat cele minerale

Din fermentarea deseurilor organice si a gunoiului de grajd rezulta la final, pe langa energie electrica si agent termic, un ingrasamant natural extrem de pretios, numit digestat. Fata de ingrasamintele minerale organice acesta are o serie de plusuri:

  • nu contine seminte de buruieni, pe cand intr-o tona de mranita, de exemplu, se contin pana la 10 mii seminte de buruieni ce si-au pastrat capacitatea de germinare
  • in procesul prelucrarii germenii patogeni din aceste ingrasaminte sunt distrusi
  • prezenta unei microflore active favorizeaza cresterea intensiva a plantelor
  • rezistenta marita la spalare; spre deosebire de ingrasamintele organice care se pastreaza in sol pe durata unui sezon doar in proportie de 20%, in cazul ingrasamintelor bio doar 15% risca sa fie spalate din sol
  • datorita proprietatilor pe care le insusesc, ingrasamintele bio sunt absorbite de plante aproape in totalitate, iar prezenta nitratilor este minima

Livrarile de materii prime trebuie sa fie neintrerupte

Cea mai mare provocare este de a asigura centrala de biogaz cu materii prime in permanenta. Pentru ca instalatia sa fie profitabila din punct de vedere economic, cea mai mare din deseuri ar trebui sa fie resurse proprii si doar o mica parte sa se procure de la agricultorii din apropiere. De aceea fermierii ar trebui sa dispuna de inca 3-4 surse alternative de materii prime in raza de 50 km – altfel cheltuielile pentru combustibil vor arde la buzunar. In general, cu cat se cumpara mai putine materii prime cu atat mai repede se recupereaza investitiile.

Incepeti procesul de racordare a statiei de biogaz la reteaua electrica in prealabil

Procesul de racordare a statiei de biogaz la reteaua electrica poate dura minim 6-8 luni, de aceea ar trebui sa incepeti perfectarea actelor necesare in paralel cu constructia instalatiei propriu-zise. Etapele pe care trebuie sa le urmati si timpul necesar sunt:

  • emiterea de catre operatorul de retea a contractului de adeziune si a avizului tehnic ca oferta de racordare – 15-30 zile calendaristice
  • elaborarea documentatiei de proiect, stabilirea solutiei de racordare si incheierea contractului – circa 2-3 luni, plus inca 15-30 de zile de la data depunerii cererii
  • constructia sau reconstructia liniilor electrice – 2-3 luni, in functie de locatia obiectului
  • emiterea de catre operator a contractului de furnizare a energiei electrice – timp de 5 zile
  • punerea sub tensiune a instalatiei – 5 zile

Puteti vinde energia electrica in plus

De regula, se produce mai mult biogaz decat este nevoie pentru a satisface necesitatile intreprinderii in materie de electricitate sau agent termic. Pentru ca nu este rezonabil ca surplusul sa fie ars, cel mai bine ar fi sa fie vandut. Pentru aceasta trebuie indeplinite o serie de conditii:

  • infiintarea unei companii noi sau utilizarea celei curente
  • perfectarea documentelor aferente pentru constructia statiei electrice;
  • conectarea la retea
  • primirea autorizatiei pentru producerea energiei electrice
  • aprobarea tarifului de catre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica