General Tehnic

Conceptul de incalzire pe baza de gaze naturale a cunoscut o crestere fulminanta dupa anii 1990, cand reteaua de gaze naturale din Romania a crescut la cote nebanuite, datorita programelor economice derulate in parteneriate cu companii din Uniunea Europeana. In plus, gratie recomandarilor acesteia dar si patrunderii pe piata a celor mai noi tehnologii capabile sa ofere un grad ridicat al confortului, la care se adauga accesul tot mai facil la sumele de bani necesare, in mediul urban cel putin aceasta metoda de incalzire a devenit foarte populara, eficienta crescuta si scaderea costurilor cu incalzirea fiind preferata in detrimentul vechiului sistem.

Cum alegem cetrala termica?

Alegerea unei centrale termice pare, adesea, destul de dificila, mai ales daca nu suntem familiarizati cu astfel de lucruri. Procedura prin care se alege centrala termica se realizeaza prin urmarea catorva principii de baza destul de simple si usor de inteles pentru toata lumea. Probabil este deja evident că primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când discutăm despre alegerea unei centrale termice, este tipul de combustibil la care ai acces în zona în care locuiești. În funcție de acest lucru, vei putea alege o centrală ce funcționează pe bază de gaz metan, combustibil lichid sau solid, gaz petrolier lichefiat sau pe electricitate.

Iata cateva detalii tehnice care speram sa va fie de folos atunci cand va hotarati sa va montati o centrala termica in condesatie:

 • centrala cu tiraj natural functioneaza cu o camera de ardere deschisa, ceea ce inseamna ca pe timpul functionarii aceasta consuma aerul din incaperea in care este amplasata, de aici si necesitatea de a avea o priza de aer (o fereastra catre exterior)
 • centrala cu tiraj fortat insa are din constructie un tub care aspira aerul din exterior, ermetic, aceasta solutie constructiva avand avantajul posibilitatii de a fi montata in incaperi mici
 • pentru locuintele rezidentiale se recomanda centralele de perete (murale) cu tiraj fortat, iar pentru case, vile este recomandat sa instalam sistemul de incalzire prin pardoseala deoarece tipurile acestea ce centrale au puteri mari, necesare incalzirii corespunzatoare a intregii locuinte
 • centralele care functioneaza pe principiul condensarii recupereaza o parte din vaporii de apa rezultati in urma condensarii ceea ce duce la un consum redus de combustibil si randamente mari. Totusi acest tip de centrala este recomandat a fi montat in locuinte cu suprafete mari sau institutii deoarece este necesara supradimensionarea caloriferelor pentru ca agentul termic sa ajunga la valori sub 55 grade celsius.

Un alt criteriu important in alegerea unei centrale termice este puterea de care aceasta dispune. Pentru a selecta varianta potrivita pentru locuinta ta, este necesar ai in vedere mai multe aspecte, cum ar fi:

 • marimea suprafetei ce trebuie sa fie incalzita
 • eventualele pierderi termice
 • zona geografica in care locuiesti si clima din zona respectiva

Ce trebuie sa avem in vedere cand cumparam centrala termica?

De asemenea, se va tine cont si de faptul ca centralele termice pot functiona cu un tiraj natural, dar si cu un tiraj fortat sau pe principiul condensarii. La apartamente este obligatorie utilizarea unei centrale cu tiraj fortat. Specialistii recomanda adesea centralele termice murale (pozitionate pe perete) cu tiraj fortat pentru locuintele rezidentiale si centralele de pardoseala pentru vile sau case cu suprafete foarte mari pentru a asigura o incalzire corespunzatoare. In cele din urma, atunci cand alegem o centrala termica vom tine intotdeauna cont de capacitatea acesteia de a furniza nu doar caldura, dar si apa menajera. De asemenea, toate acestea trebuie evaluate in functie de raportul calitate/consum/eficienta/pret.

Informatii de baza despre centrala pe gaz

Sistemul de incalzire al unei centrale termice pe gaz ramane pe primul loc in preferintele utilizatorilor atunci cand au nevoie sa aleaga centrala termica ideala. Se potriveste atat in apartament, dar si la casa si nu ocupa mult spatiu, avand dimensiuni reduse. In plus, este foarte usor de folosit si de intretinut si iti ofera o serie importanta de avantaje: confort, fiabilitate, independenta si un timp foarte mic de raspuns. Centrala termica pe gaz este proiectata in asa fel incat lipsa de gaz sa poate fi sesizabila imediat. Siguranta este un factor foarte important, iar acest lucru a facut ca centrala termica pe gaz sa aiba protectia asigurata folosind electrodul de ionizare. De asemenea, acestea dispun de protectie pentru lipsa apei in instalatie (senzor de presiune), pentru evacuarea gazelor arse (datorita ventilatorului si presostatului de aer) precum si protectie dubla anti-inghet.

Recomandari pentru intretinerea unei centrale termice

Asa cum e probabil, evident, achizitionarea unei centrale termice nu inseamna faptul ca ai scapat de grija acesteia. Pentru a beneficia de caldura in mod optim, trebuie sa ai in considerare intretinerea corespunzatoare a centralei, indiferent de anotimp. Iata cateva sfaturi pe care le poti urma:

 • citeste cartea tehnica a centralei termice pe care ai cumparat-o si montat-o in locuinta ta
 • nu suprasolicita centrala termica
 • cheama o echipa autorizata pentru verificarea tehnica periodica
 • schimba bateriile termostatului cand incepe sezonul rece
 • inchide robinetele cu setarea lor pe apa rece in momentul sistarii utilizarii centralei termice pentru incalzire

Pentru ca durata de viata a unei centrale termice sa fie cat mai mare, este recomandat ca o data la doi ani sa fie chemata o firma autorizata ANRE si ISCIR pentru a face revizia tehnica a centralei. Aceasta va testa daca centrala functioneaza in parametri normali, precum si dispozitivele de control. VictoServ este aici pentru tine, oferindu-ti servicii de verificare tehnica cu echipamente de cea mai buna calitate, in urma carora va oferim dovada efectuarii reviziei centralei termice.

O centrala termica de calitate iti poate oferi tot confortul de care tu si familia ta aveti nevoie pentru o perioada lunga de timp. Daca vei tine cont de cele prezentate mai sus, suntem convinsi ca vei alege o centrala termica care sa iti satisfaca nevoile de incalzire din intreaga casa.